Водич : свадбена свечаност

Свадбена свечаност је најважнији догађај на дан вашег венчања. Стога, учините све да свадбена свечаност буде испланирана до последњег детаља.

Класично или модерно

Водич : свадбена свечаност

Свадбена свечаност најчешће започиње у касним поподневним или раним вечерњим сатима, након венчања, зато је важно припазити на време. Идеално је испланирати долазак гостију на место прославе у време аперитива, како не би морали да предуго чекају, и притом осете непотребну нервозу.

Место где се одржава прослава не би смело да буде удаљено више од пола сата вожње аутомобилом од места где се одржава венчање. Основни податак на основу кога ћете испланирати прославу је, наравно, број гостију, јер од њега зависи одабир локације, као и начин на који ћете простор искористити и обогатити.

Водич : свадбена свечаност

Не заборавите да ће добро испланирана и орга низована свадбена свечаност остати у сећању, не само вама, већ и вашим гостима, и бити најлепша успомена на почетак вашег заједничког живота.

У тренуцима када гости улазе у простор у коме се одржава ваша свадбена свечаност, оно што ће на њих оставити највећи утисак је управо уређење простора и столова. Усклађеност боја, занимљиви детаљи, као и комплетан ужитак који прожима просторију неће моћи да прође незапажено у њиховим очима и срцима. Баш као што свечана одећа може бити традиционална или модерна, тако и поставка тањира, облик чаша и аранжирање салвета може бити класично или модерно уређено.

Водич : свадбена свечаност

Класично уређење стола

Уколико волите класичан гламур који у себи ипак садржи и и дашак модерног, свадбену свечаност обојите духом с почетка прошлог века. Умереност при послуживању хране, а не претераност и претрпаност одликује само врхунске ресторане у чијој кухињи можете итекако уживати.

На класично постављеном столу налази се велики сребрни украсни подтањир, а на њему плитки порцулански тањир. На почетку класичног оброка доноси се хладно предјело на плитким тањирима. Након што се употребљени тањири однесу, стиже топло предјело на већем тањиру. Потом следи супа, која се једе из дубоких тањира. Главно јело(месо или риба) с прилозима износи се на великом плитком тањиру. Уз то се послужује чинија са салатом која се поставља на леву страну од тањира.

Водич : свадбена свечаност

 

На тањиру с леве стране сребрног тањира налази се фино пециво. Од зачина на столу у кристалним бочицама налазе се бибер и со. Након главног јела посуђе се односи, остаје само велики сребрни подтањир, а доноси се тањир с десертом, или се сервира воће у посебним чинијама.

У поноћ долази свадбена торта испред младенаца. Младенци заједно секу прво парче торте. Гостима се торта подели на десертним тањирима, доносе се чаше за шампањац и шампањац.

Прибор за јело

Прибор за јело треба да буде постављен по редоследу јела која ће стизати на сто. Важно правило: Увек се почиње с крајњим, спољним прибором, а наставља се оним до њега. Уз тањир с десне спољне стране прво иде нож за предјело, затим кашика, потом нож за главно јело. Уз тањир с леве спољне стране прво иде виљушка за предјело, затим виљушка за главно јело; месо или рибу. Изнад тањира поставља се кашичица за десерт.

Водич : свадбена свечаност

Чаше

С горње десне стране тањира треба да стоје чаше за различита пића која ће се служити: чаша за бело вино, чаша за црно вино, чаша за воду. Важно правило: Увек чашу на сталку држите за сталак, а никако за саму чашу, јер се на тај начин температура загрева, па вино губи на квалитету укуса.

Водич : свадбена свечаност

Шта је за вечеру?

За свечани ручак или вечеру која се послужује за столовима, треба предвидети два предјела. За главно јело требало би да понудите избор између меса или рибе, уз пуно маштовито припремљеног поврћа. На тај начин избећићете могуће непријатности, ако је неко од гостију вегетеријанац, а нисте имали времена то унапред да проверите.

За крај, немојте предвидети превише посластица, већ понудите сладолед, воћну салату или пенасте нискокалоричне колаче. Нека њено величанство свадбена торта буде главна „слатка“ звезда вечери, а касније, уз кафу, можете понудити неку другу посластицу.

Водич : свадбена свечаност

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *